سرمقاله
همنوا با هر فعالیت و مراوده ای دیگر، با گسترش فعالیت های مرتبط با حیوانات خانگی در ایران، به تدریج صنعت و تجارتی در حاشیهای آن شکل گرفت. بازاری که امروز اگر چه، نسبت به فعالیت های اقتصادی دیگر، چندان فربه نیست اما بسیار بیش از دیگر حوزه ها در جاده ای سودآور با چشم اندازی قابل قبول در حرکت است.
توسعه و رشد در هر جامعه ای اما، ملزومات، انتظارات و قواعدی هم می طلبد که البته ممکن است در برخی زوایا منطق بر همان فعالیت در مکان و جامعه ای دیگر نباشد. در ایران، به دلیل برخی سوء برداشت ها گاهی محدودیت هایی نیز برای دست اندرکاران حیوانات خانگی وجود داشته، که دوستداران و فعالان این حوزه نیز در شکل گیری آن بی تأثیر نبوده اند. امروزه اما می توان اقرار کرد که تعادلی نانوشته بین طرفین ماجرا شکل گرفته است که حفظ آن شایسته توجه است. به اعتقاد نگارنده تعمق در مسوولیت ها و نیز وظایف فعالان و دوستدارن حیوانات خانگی در این مرحله اهمیت زیادی دارد که در ادامه به مواردی اشاره می شود؛
حقوق فعالان و دوستداران حیوانات خانگی
همانگونه که اشاره شد همزیستی و تعامل حیوانات و انسان نه تنها در عرف اکثر جوامع پذیرفته شده است بلکه در بررسی ها و تحقیقات متعدد علمی نیز حفظ و نگهداری حیوانات خانگی با رعایت ضوابط آن توصیه می شود. علاوه براینکه داشتن حیوانات خانگی جزو حقوق فردی محسوب می شود و ناقص هیچ یک از اصول مصرح قانونی نیست، به همین ترتیب فعالیت های اقتصادی در این حوزه نیز همچون تولید و واردات مواد غذایی و ملزومات و تجهیزات و دارو و مکمل نیز خدشه پذیر نیست و لااقل بر اساس قوانین فعلی نمیتوان چنین فعالیت هایی را به چالش کشید.
نکته دیگری نیز در این جا اهمیت دارد چرا که با توجه به تغییر تدریجی الگوی زندگی خانواده ها کاهش تعداد اعضای خانواده و افزایش افراد سالخورده، حضور حیوانات خانگی در خانوادهها هر روز اهمیت بیشتری می یابد. شیوه های درمانی همچون درمان توسط حیوانات همدم۱، افزایش مسوولیت پذیری در اعضای خانواده، افزایش احساس دگر دوستی و کمک به کاهش استرس، فشار خون و افسردگی از جمله مواردی است که مستقیماً مدیون توسعه فرهنگ حیوان دوستی است.
مسوولیت های مدنی و اخلاقی
از دیگر سو، مسئله ای قابل توجه وجود دارد، اینکه برخی از دوستداران و فعالان حوزه حیوانات خانگی به دلیل علاقه زیاد به حیواناتشان، ویژگی های اخلاقی و قانونی جامعه را نادیده می گیرند. باید به خاطر داشته باشیم شاخص های اخلاقی، عرفی و حتی قوانین در جوامع مختلف تفاوت دارند بنابراین مقایسه و انتقال یک رفتار به محیطی دیگر نه قابل قبول است و نه قابل دفاع.
احترام به سلیقه عمومی جامعه و عرف و عادات افراد درک درست ما از محیط زندگی مان را نشان می دهد. نگهداری حیوانات خانگی در خانه ای که امکانات آن فراهم نیست و فضای کافی وجود ندارد و مزاحمتهای شبانهروزی حیوانات برای سایرین، در واقع ورود بدون دعوت به حریم دیگران است. نکته مهم تر گاهی عدم رعایت بهداشت و سلامت عمومی در حین نگهداری حیوانات خانگی است. بیماری های مشترک زیادی از جمله لیشمانیوز، ابتلا به توکسوپلاسموز، بیماری CSD، عفونت های سالمونلایی و … وجود دارد که در صورت عدم مراقبت و بی توجهی به توصیه های پزشکی و دامپزشکی می تواند سلامت افراد را به چالش بکشند.گاهی برخی افراد به دلیل آلرژیهای خاص۲ نمیتوانند در مجاورت حیوانات خانگی قرار بگیرند در نتیجه بیتوجهی به حساسیتها و واکنشهای اینگونه افراد اصرار بر رفتاری اشتباه خواهد بود.
در انتها برای همه دوستداران و فعالان حوزه حیوانات خانگی سالی توام با تندرستی آرزو می کنم.
برای اشتراک مجله دنیای حیوانات کلیک کنید